Om receptet
Smörstekt torskrygg med dillstuvad potatis och syrlig Cruditės är en ljuvlig och delikat rätt som passar perfekt till både vardagsmiddagen och festmåltiden. Torsken är färsk och saftig, med en knaprig och smörig yta som ger en härlig kontrast till den krämiga dillstuvade potatisen.
Dillstuvad potatis är en klassisk svensk rätt som får en extra fräschör av den friska dillen. Potatisen kokas mjuk och blandas sedan ihop med en krämig sås gjord av smör, mjöl, grädde och massor av färsk dill. Resultatet blir en krämig och rik smakupplevelse som kompletterar torsken perfekt.
Cruditės är en fräsch och syrlig sallad som passar utmärkt som komplement till den krämiga potatisen och den saftiga torsken. Salladen består av knapriga grönsaker som morötter, gurka, rädisor och tomater, som skärs i tunna skivor och serveras med en lätt vinägrett.
Tillsammans bildar smörstekt torskrygg med dillstuvad potatis och syrlig Cruditės en välbalanserad och smakrik måltid som kommer att bli en favorit på middagsbordet. Servera gärna med en kall och frisk riesling eller ett glas kallt vitt vin för att komplettera den härliga smakupplevelsen.
Ingredienser
2 torskfiléer
6 potatisar
50 g smör
2 msk mjöl
6 dl mjölk
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 citron
1 kruka dill
1 fänkål
1 morot
1 tsk persilja
Gör såhär
Dela och koka potatisen
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjöl
Häll på mjölk, lite i taget
Koka upp under omrörning
Riv ner citronskal
Tillsätt salt och peppar
Låt potatisen ånga av någon minut
Vänd ner i såsen tillsamans med dill
Salta torsken, stek i lite olja & rikligt med smör •Hyvla morot och fänkål tunt
Blanda i en skål tillsammans med citronsaft och torkad persilja
Foto/Recept: Matmedmartin