Om receptet
Stekt lax med smörstekt potatis, legymer, aioli och syrlig sparris är en smakrik och hälsosam måltid som passar perfekt till både vardag och fest.
Den saftiga laxen steks till perfektion och serveras tillsammans med knaprigt stekt potatis som smaksätts med en generös mängd smör. Legymerna är ett perfekt tillskott till rätten och ger en härlig mättnadskänsla med sin mix av grönsaker och baljväxter.
Aiolin är en krämig och smakrik sås som har en härlig vitlökskick och passar utmärkt till den feta laxen och potatisen. Syrligheten från sparrisen balanserar upp rätten och ger en fräsch smak som kompletterar de andra ingredienserna perfekt.
Denna rätt är inte bara läcker och njutbar utan också full av näring och nyttiga fetter från laxen och antioxidanter från grönsakerna. Enkel att tillaga och imponerande att servera - stekt lax med smörstekt potatis, legymer, aioli och syrlig sparris kommer definitivt att bli en favorit på middagsbordet!
Ingredienser
2 laxfiléer
7 medelstora potatisar
4 scharlottenlökar
1 knippe sparris
1 påse sockerärtor
1 citron
1 knippe dill
100 g smör
Gör såhär
Halvera och koka potatisen tills den nästan är klar
Bryn laxen i lite olja •Skär alla grönsaker i snitt
Riv citronskalet
Hyvla 3 sparrisar tunt, blanda med citronskal, lite olja salt och peppar
Sila potatisen och stek med den skurna sidan nedåt, lägg i några klickar smör
I med grönsakerna när potatisen fått en fin stek yta tillsammans med dill, salt och peppar.
Servera med valfri dressing, jag använde aioli!
Foto/Recept: Matmedmartin